VEFATININ 29'UNCU YILINDA RAHMETLE ANIYORUZ

06/05/2023
06
MAY
2023

Bolu'nun yetiştirdiği şampiyon Cimnastikçi Murat Canbaş'ın vefatının 29. yıl dönümü. 1994 yılında elim bir trafik kazasında hayatını kaybeden Murat Canbaş'ı rahmetle anıyoruz.

Yirmi yıllık kısa kısa ömrüne 1 Dünya, 1 Avrupa, 5 Balkan, 11 Türkiye şampiyonluğu, 70’ten fazla madalya ve sayısız başarı sığdıran Bolulu Cimnastikçi Murat Canbaş için Türkiye Cimnastik Federasyonu Başkanı Suat Çelen yaptığı açıklamada "Genç yaşta aramızdan ayrılan Türk Cimnastiği'nin unutulmaz ismi Murat Canbaş'ı vefatının 29. senesinde saygı ve rahmetle anıyoruz. 29 yıl önce, daha dün gibi... Büyük şampiyondu. Mekânın cennet olsun Murat abim" ifadelerine yer verdi. 

“YUNAN TRİBÜNLERİNİ SUSTURMUŞTU”

Murat Canbaş’ın Yunanistan’da düzenlenen müsabakada Türkiye aleyhinde tezahürat yapan Yunan taraftarlarını nasıl susturduğunu anlatan abla Mürvet Canbaş Sütçü de şunları anlattı:

“Murat, Yunanistan’daki müsabakada, Yunanlı taraftarların ülkemiz aleyhine tezahürat yaptığını duymuş. Yarışmada 1. olarak bayrağımızı en üstte dalgalandırdıktan sonra, 3. olan Yunanlı rakibini kendi kürsüsüne çıkartıp madalyayı boynuna takmış. O anda, Türkiye aleyhinde tezahürat yapan Yunan taraftarları bir anda susmuş ve Murat’ı alkışlamaya başlamış. Murat, Bolu’ya döndüğünde o sırada bunu nasıl düşünebildiğini sordum, o da ‘Abla spor dostluk ve barış demektir. Siyasetin kışkırttığı düşmanlıklar sporda yerini dostluğa bırakmalıdır’ demişti. Sonrasında Yunanlı jimnastikçi Ionnis Melissanidis’le çok iyi dost oldular. Hatta Murat’ın ölümünden sonra Melissanidis, Bolu’ya gelerek anne ve babamı ziyaret etti. Yunan televizyonu da Murat ve Melissanidis’in dostluğunu anlatan bir belgesel hazırladı.”

“JİMNASTİK SPORUNDA LİTERATÜRE GEÇTİ”

Murat Canbaş’ın küçük ablası Emine Canbaş Ayvaz, kardeşinin jimnastik literatürüne kendi ismiyle bir hareket kazandırmak istediğini ve bu isteğinin vefatından sonra gerçekleştiğini söyledi. Canbaş Ayvaz, Murat Canbaş’ın bu isteğinin Avustralya’da düzenlenen müsabakalar sonucunda gerçekleştiğini belirterek şu ifadeleri kullandı:

 “Avusturalya’da düzenlenecek müsabakalar öncesinde, duygularını ifade eden bir şiir yazdığını söylemişti. Ben o şiiri çok beğendim. Hemen kayıt altına aldım. Avusturalya müsabakalarında çok zor bir hareketi gerçekleştirdi. Vefatının ardından Türkiye Jimnastik Federasyonu, Murat’ın yapmış olduğu bu zor hareketi jimnastik literatürüne ‘Canbaş Hareketi’ olarak geçirdi. Yani hareket Murat’ın adına tescillenmiş oldu. Murat bu isteğinin gerçekleştiğini hayattayken göremedi ama ruhu bunu hissetmiştir ve görmüştür.”

Bolu’da 1974 yılında dünyaya gelen Murat Canbaş, 7 yaşında başladığı jimnastik sporunda ilk madalyasını 1986 yılında Macaristan’da düzenlenen Dünya Şampiyonası’nda aldı. 20 yıllık ömrüne Dünya, Avrupa, Balkan, Türkiye şampiyonlukları ve sayısız başarı sığdıran şampiyon jimnastikçi, 1994 yılında trafik kazası sonucu hayatını kaybetti.

Resim

1 yorum yapılmış

  • AknBgk 6 Mayıs 2023 • 15:10

    Gelmiş geçmiş jimnastik dalında dünya çapında büyüksporcu idi Türkiye için büyük kayıp rahmetle anıyoruz ve yad ediyoruz

Yorum yazın
İmlası çok bozuk, büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Çok kısa ve konuyu zenginleştirmeyen yorumlar YAYIMLANMAYACAKTIR.
Sayfada yer alan yorumlar kişiye ait görüşlerdir. Yapılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu değildir.